Medovníky s vitrážou

Popis

Recept na mäkké medovníčky od m_oniky a jednoduchý fopostup na medovníky s "vitrážou" vhodné ako ozdoby na stromček.

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy2 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas2 hod, 30 minút

Ingrediencie

600gramovpolohrubej múky
250gramovpráškového cukru
200gramovmedu
150gramovmasla
3kusyvajíčka
1kusvanilkový cukor
1čajová lyžičkakorenia do perníka
1kusvajce na potretie
1balíktvrdých cukríkov
1čajová lyžičkaškoricé
1kuskypriaci prášok do perníka

Inštrukcie

Všetky ingrediencie zmiešame na podložke dokopy, umiesime cesto. Moje dievčatá milujú sopku, z ktorej tečie láva (vajíčka);) Cesto by celkom dobre v prvej fáze vymiešal aj šikovnejší robot, stačí už len domiesiť. Ak sa vám cesto lepí treba ešte pridať múku. Zvykli sme používať aj celozrnnú. Nemala som doma škoricu, preto je naše cesto svetlejšie.

Cesto dáme na minimálne 4 hodiny do chladničky, ale lepšie ak postojí v chladničke cez noc. Následne cesto po častiach vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, vykrojíme medovníky, a pečieme pri teplote 180° asi 8 minút, alebo podľa vlastných skúseností, hrúbky medovníka ... Ak chceme mať medovníčky lesklé, tesne pred dopečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ešte na chvíľu do rúry.

Ak chceme pripraviť medovníky s "vitrážou", ako ozdoby na stromček, vykrojíme si z cesta najprv väčší tvar, napr hviezdu, vločku, stromček, preložíme na plech a zo stredu vykrojíme ľubovoľný otvor. Pri týchto medovníkoch sa mi viac osvedčilo na tenšie vyvaľkané cesto a väčšie otvory. Vyskúšajte najprv upiecť jeden medovník s obyčajnými a podľa toho spravte ostatné. Závisí to aj od konzistencie cesta, ako narastie, zmenší sa otvor. Cukríky dáme do mažiara a rozbijeme na drobné kúsky. Ak nemáte mažiar vložte ich do sáčka a na drevenej podložke rozbite s kladivom. ;) Cukríkovou drťou naplníme otvory v medovníkoch vrstvou zhruba zarovno v cestom. Pečieme ako ostatné medovníky. Pred dopečením ich môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom. Hneď po upečení hrubšou ihlou alebo špajdlou spravíme otvor na zavesenie. Medovníky necháme chvíľu vychladnúť a opatrne ich dáme dole z papiera, aby sa nám vitráž nerozbila, neprilepila, môžeme si pomôcť s nožíkom. Môžete pre istou skúsiť namastiť papier pred pečením. Najlepšie je ich hneď zavesiť, lebo sklo je "sklo", môžu sa prilepiť k podkladu aj neskôr . ;)

Medovníky môžeme dozdobiť bielkovou polevou.

Ďalšie recepty na zaručene mäkké medovníčky:

Mäkké medovníky (autorka: duška) Zaručene mäkké medovníky (autorka: prucku) Mäkké medovníčky (autorka: anazuz1299)

Komentáre

Perfektnééééééé, to sa deckám bude páčiť, bonbón v perníčku. TlieskamObjímam

no to vypadá krásně bonbon v perníčku, mužu se prosím zeptat na ten prášek do perníku, myslíš tenhle ? https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQa3utWBFovYaEb685b... Děkuji za odpověd. Ještě bych dodala, že pokud mi perníčky do vánoc trochu ztvrdnou, přidám k nim do krabice těsně před vánoci na dva dny rozkrojené jablko, a jsou zas měkké. Ale to asi všechny znáte Veľký úsmev

ano je to kypriaci prasok do pernika

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.