
Kamila | Medovníky s vitrážou
Recept na mäkké medovníčky od m_oniky a jednoduchý fopostup na medovníky s "vitrážou" vhodné ako ozdoby na stromček.
600 | gramov | polohrubá múka |
250 | gramov | práškový cukor |
200 | gramov | med |
150 | gramov | maslo |
3 | kusy | vajce |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | čajová lyžička | korenie do perníka |
1 | čajová lyžička | mletá škorica |
1 | kus | kypriaci prášok do perníka |
1 | balík | tvrdé cukríky |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
Všetky ingrediencie zmiešame na podložke dokopy, umiesime cesto. Moje dievčatá milujú sopku, z ktorej tečie láva (vajíčka);) Cesto by celkom dobre v prvej fáze vymiešal aj šikovnejší robot, stačí už len domiesiť. Ak sa vám cesto lepí treba ešte pridať múku. Zvykli sme používať aj celozrnnú. Nemala som doma škoricu, preto je naše cesto svetlejšie.
Cesto dáme na minimálne 4 hodiny do chladničky, ale lepšie ak postojí v chladničke cez noc. Následne cesto po častiach vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, vykrojíme medovníky, a pečieme pri teplote 180° asi 8 minút, alebo podľa vlastných skúseností, hrúbky medovníka ... Ak chceme mať medovníčky lesklé, tesne pred dopečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ešte na chvíľu do rúry.
Mäkké medovníčky (autorka: anazuz1299)
Ak chceme pripraviť medovníky s "vitrážou", ako ozdoby na stromček, vykrojíme si z cesta najprv väčší tvar, napr. hviezdu, vločku, stromček, preložíme na plech a zo stredu vykrojíme ľubovoľný otvor.
Pri týchto medovníkoch sa mi viac osvedčilo na tenšie vyvaľkané cesto a väčšie otvory. Vyskúšajte najprv upiecť jeden medovník s obyčajnými a podľa toho spravte ostatné. Závisí to aj od konzistencie cesta, ako narastie, zmenší sa otvor.
Cukríky dáme do mažiara a rozbijeme na drobné kúsky. Ak nemáte mažiar vložte ich do sáčku a na drevenej podložke rozbite s kladivom. ;) Cukríkovou drťou naplníme otvory v medovníkoch vrstvou zhruba zarovno v cestom. Pečieme ako ostatné medovníky.
Pred dopečením ich môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom. Hneď po upečení hrubšou ihlou alebo špajdlou spravíme otvor na zavesenie.
Medovníky necháme chvíľu vychladnúť a opatrne ich dáme dole z papiera, aby sa nám vitráž nerozbila, neprilepila, môžeme si pomôcť s nožíkom.
Môžete pre istou skúsiť namastiť papier pred pečením. Najlepšie je ich hneď zavesiť, lebo sklo je "sklo", môžu sa prilepiť k podkladu aj neskôr . ;)
Medovníky môžeme dozdobiť bielkovou polevou.
Ďalšie recepty na zaručene mäkké medovníčky:
Mäkké medovníky (autorka: duška)
Zaručene mäkké medovníky (autorka: prucku)

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Komentáre
no to vypadá krásně bonbon v perníčku, mužu se prosím zeptat na ten prášek do perníku, myslíš tenhle ? https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQa3utWBFovYaEb685… Děkuji za odpověd. Ještě bych dodala, že pokud mi perníčky do vánoc trochu ztvrdnou, přidám k nim do krabice těsně před vánoci na dva dny rozkrojené jablko, a jsou zas měkké. Ale to asi všechny znáte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ano je to kypriaci prasok do pernika
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Perfektnééééééé, to sa deckám bude páčiť, bonbón v perníčku.
