Skočiť na hlavný obsah

Medovníky aj pre histaminikov

Pridal Kamila
dňa 18.11.2018 17:26
Popis

Moja dcéra medovníky miluje, hľadali sme verziu vhodnú pri  histamínovej intolerancii.  Červenám sa Vraj bio cejlónsku škoricu môže. 

Recept: Medovníky aj pre histaminikov, Medovníkové cesto, Autor: Kamila
Ingrediencie
600 gramov celozrná špaldová múka
250 gramov práškový cukor
200 gramov med
150 gramov maslo
3 kusy vajíčka
1 čajová lyžička sóda bicarbona
1 čajová lyžička karob
1 čajová lyžička bio cejlónska škorica
1 kus vanilkový cukor
Inštrukcie

Maslo necháme zmäknúť. Všetky ingrediencie zmiešame na podložke dokopy, alebo ak máte šikovný robot a hnetacie metličky, cesto si môžete predmiešať v ňom.  Najprv zmiešame všetky sypké ingrediencie a následne ostatné, potom stačí už len chvíľu ručne vymiesiť cesto. Cesto dáme na cca 2 hodiny do chladničky.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, vykrojíme rôzne tvary, a pečieme pri teplote 180° asi 8-9 minút. Ak chceme aby boli  medovníčky lesklé, tesne pred dopečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ešte na chvíľu do rúry.

Medovníky sú hneď mäkké. Ak vynecháte karob a BIO škoricu a  pridáte 2 čl perníkového korenia, získate skvelé špaldové medovníčky.

Výnos
100 medovníkov
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
8 minút
Celkový čas
1 hod, 8 minút

Komentáre 3

Dzenuska dňa 11/22/2018 - 08:25

Tak som sa včera prvýkrát v živote odhodlala upiecť medovníky. Keďže nemôžem pšeničnú múku, toto sa mi zdalo ako výborný recept a musím povedať, že je:)
Začiatok bol trochu dramatický, lebo som tam šupla XL vajcia, takže som musela pridať múku, ale nakoniec to dopadlo dobre. 

Zmenila som jedine toto: 

Namiesto 

  • 1 čajová lyžička sóda bicarbona
  • 1 čajová lyžička karob
  • 1 čajová lyžička bio cejlónska škorica

som dala

1 lyžičku perníkového korenia

1 balíček škoricového cukru. 

Vyzerajú pekne a chutia super:) 

Špaldové medovníky pre začiatočníkov

 

Kamila dňa 11/22/2018 - 14:28

Dávala si perníkové korenie, alebo prášok do perníka: Lebo to je rozdiel. Ku koreniu treba pridať sodu bicarbonu, aby aspon trošku narástli. Perníkový prášok do pečenia, už obsahuje okrem korenín aj kypriacu zložku. Úsmev

Dzenuska dňa 11/22/2018 - 16:50

Pardon, perníkový prášok som dala. Perníkové korenie nemali;) ak by mali, tak by som dala korenie a sódu. Musela som to takto zmeniť;)