
Kamila
Recept na medovníky pri histamínovej intolerancii. Moja dcéra medovníky miluje, a tak sme hľadali spôsob ako upiecť domáce nízkohistamínové medovníky. Vraj bio cejlónsku škoricu môže, tak sme ju pridali.
600 | gramov | celozrná špaldová múka |
250 | gramov | práškový cukor |
200 | gramov | med |
150 | gramov | maslo |
3 | kusy | vajce |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 | čajová lyžička | karob |
1 | čajová lyžička | bio cejlónska škorica |
1 | kus | vanilkový cukor |
Maslo necháme zmäknúť. Všetky ingrediencie zmiešame na podložke dokopy, alebo ak máte šikovný robot a hnetacie metličky, cesto si môžete predmiešať v ňom.
Najprv zmiešame všetky sypké ingrediencie a následne ostatné, potom stačí už len chvíľu ručne vymiesiť cesto. Cesto dáme na cca 2 hodiny do chladničky.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, vykrojíme rôzne tvary, a pečieme pri teplote 180° asi 8-9 minút.
Ak chceme aby boli medovníčky lesklé, tesne pred dopečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ešte na chvíľu do rúry.
Medovníky sú hneď mäkké. Ak vynecháte karob a BIO škoricu a pridáte 2 čl perníkového korenia, získate skvelé špaldové medovníčky.
Komentáre
Dávala si perníkové korenie, alebo prášok do perníka: Lebo to je rozdiel. Ku koreniu treba pridať sodu bicarbonu, aby aspon trošku narástli. Perníkový prášok do pečenia, už obsahuje okrem korenín aj kypriacu zložku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Pardon, perníkový prášok som dala. Perníkové korenie nemali;) ak by mali, tak by som dala korenie a sódu. Musela som to takto zmeniť;)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
My sme tento rok experimentovali ešte viac pri mäkkých medovníkoch zo zemiakom, celkom zaujímava story to bola. Ale boli ozaj veľmi chutné, hlavne naplnené slivkovým lekvárom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Kamila, robila som tieto medovníky aj tento rok, sú perfektné! Vďaka za recept:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Som rada, že sa ujal
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Tak som sa včera prvýkrát v živote odhodlala upiecť medovníky. Keďže nemôžem pšeničnú múku, toto sa mi zdalo ako výborný recept a musím povedať, že je:)
Začiatok bol trochu dramatický, lebo som tam šupla XL vajcia, takže som musela pridať múku, ale nakoniec to dopadlo dobre.
Zmenila som jedine toto:
Namiesto
som dala
1 lyžičku perníkového korenia
1 balíček škoricového cukru.
Vyzerajú pekne a chutia super:)