reklama

Medovníky aj pre histaminikov

Pridal/a Kamila dňa 18.11.2018 - 17:26 - Recepty Kamila
Medovníky aj pre histaminikov, Medovníkové cesto - recepty, Kamila

Kamila


Recept na medovníky pri histamínovej intolerancii. Moja dcéra medovníky miluje, a tak sme hľadali spôsob ako upiecť domáce nízkohistamínové medovníky. Vraj bio cejlónsku škoricu môže, tak sme ju pridali.

Ingrediencie
600 gramov celozrná špaldová múka
250 gramov práškový cukor
200 gramov med
150 gramov maslo
3 kusy vajce
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 čajová lyžička karob
1 čajová lyžička bio cejlónska škorica
1 kus vanilkový cukor
Postup

Maslo necháme zmäknúť. Všetky ingrediencie zmiešame na podložke dokopy, alebo ak máte šikovný robot a hnetacie metličky, cesto si môžete predmiešať v ňom.  

Najprv zmiešame všetky sypké ingrediencie a následne ostatné, potom stačí už len chvíľu ručne vymiesiť cesto. Cesto dáme na cca 2 hodiny do chladničky.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, vykrojíme rôzne tvary, a pečieme pri teplote 180° asi 8-9 minút.

Ak chceme aby boli  medovníčky lesklé, tesne pred dopečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ešte na chvíľu do rúry.

Medovníky sú hneď mäkké. Ak vynecháte karob a BIO škoricu a  pridáte 2 čl perníkového korenia, získate skvelé špaldové medovníčky.

Výnos
80 kusov
Celkový čas
1 hod, 8 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
8 minút




Komentáre

Tak som sa včera prvýkrát v živote odhodlala upiecť medovníky. Keďže nemôžem pšeničnú múku, toto sa mi zdalo ako výborný recept a musím povedať, že je:)
Začiatok bol trochu dramatický, lebo som tam šupla XL vajcia, takže som musela pridať múku, ale nakoniec to dopadlo dobre. 

Zmenila som jedine toto: 

Namiesto 

  • 1 čajová lyžička sóda bicarbona
  • 1 čajová lyžička karob
  • 1 čajová lyžička bio cejlónska škorica

som dala

1 lyžičku perníkového korenia

1 balíček škoricového cukru. 

Vyzerajú pekne a chutia super:) 

Artmama.sk

 

Kamila, Št, 22.11.2018 - 14:28

Dávala si perníkové korenie, alebo prášok do perníka: Lebo to je rozdiel. Ku koreniu treba pridať sodu bicarbonu, aby aspon trošku narástli. Perníkový prášok do pečenia, už obsahuje okrem korenín aj kypriacu zložku. Úsmev

Pardon, perníkový prášok som dala. Perníkové korenie nemali;) ak by mali, tak by som dala korenie a sódu. Musela som to takto zmeniť;)

Kamila, Št, 25.01.2024 - 10:54

My sme tento rok experimentovali ešte viac pri mäkkých  medovníkoch zo zemiakom, celkom zaujímava story to bola. Ale boli ozaj veľmi chutné, hlavne naplnené slivkovým lekvárom.

Kamila, robila som tieto medovníky aj tento rok, sú perfektné! Vďaka za recept:)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama