
yvka, Recept na polevu na medovníky
Recept na bielkovú polevu na zdobenie medovníkov. Množstvo cukru je orientačné, vždy sa treba riadiť hustotou polevy.
1 | kus | bielok |
180 | gramov | práškový cukor |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
Bielok miešame ručne, alebo hnetacími metličkami dosť dlho a pridávame postupne preosiaty cukor a za lyžičku citrónovej šťavy. Do bielkovej polevy na medovníky sa mi najviac osvedčil práškový cukor považský v tmavomodrom obale.
Keď je poleva na zdobenie medovníkov ešte riedka, odoberiem si z nej na zalievanie plôch a potom ešte pridám do zvyšnej cukor, aby bola hustejšia na ťahanie čiar.
Na zdobenie medovníkov používam igelitové sáčky s väčšími i menšími dierkami. Polevu na perníky uskladnňujem v zatvorenej vzduchotesnej nádobe, aby povrch nezaschol a neurobila sa kôra. Prajem veľa zdaru.
Tu nájdete môj recept na najlepšie Vianočné medovníky
Komentáre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Monika ty máš teda super nápady a možno si ani neuvedomuješ koľkým si už pomohla si úžasná baba.Veľa medovnikárok je takých ktoré neporadia za svet a ty si otvorená duša.Ale ono sa ti to všetko vráti pevne verím ta tvoja dobrota.Určite máš dobré srdiečko je to aj vidieť na tvojích výrobkoch.´Dakujem za všetky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mohla by si vytvoriť nejaký časopis ako MEDOVNÍČKY
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Veľmi pekne ďakujem za pochvalu,červenám sa,ja rada poradím,nemám s tým problém.Veľa rád dávam priamo z mojej mailovej schránky,chodí mi veľa mailov,kde sa pýtajú na všeličo a ja rada odpoviem.O časopise sme rozmýšlali,ale zatiaľ sa to nepodarilo...vydávanie je veľmi drahé a zasa veľa námetov a rád je dostupných na internete...no zasa na druhej strane veľa žien internet ani nepozná,tak to je aj výzva.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďakujem za radu, vyskúšam .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
A koľko tam ide práškového cukru ? 1 bielok = 150 g prášk.cukru alebo inak ? Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
to sa nedá presne určiť,lebo jeden bielok je väčší,jeden menší...to musíš sama vyskúšať!Niekedy ide na jeden bielok aj 180 g...ale ja to už nevážim...!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja cukor tiež nevážim, lebo ja polevu ani nerobím z celého bielky, lebo za jeden večer ju nevyrobím z celého bielka a na druhý deň už nie je taká pekná biela a zredne, takže robim len z pol bielka a cukor pridávam postupne až kým nie je poleva dosť hustá. Niekedy aj vyskúšam na jeden perník, či dobre drží.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Moja poleva opadáva, ani za svet neviem uhádnuť ten pomer cukru, bielka a citrónovej šťavy. Ide skutočne asi len o vlastnú skúsenosť, ale mňa to strašne odrádza.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Kačka nesmúť, nie si sama Aj mne opadáva poleva a ide ma kvôli tomu rozhodiť od jedu niekedy
Tiež neviem zistiť čím to je. Ja som kedysi robila polevu šľahanú nad parou ako ma učila mamina. A nebolo to dobré, lebo v poleve bolo veľa vduchu a po usušení poleva veľmi skrehla aj sa povytrácala
Teraz robím len tak, že lyžicou vymiešam bielko s cukrom, maizénou a citr.šťavou aby obelela a s takouto zdobím. Je pravda, že aj táto mi opadala
Teda, ona drží v pohode na vianoce. Ale na ďalší rok, keď vytiahnem medovníky na zdobenie stromčeka z krabice, tak sa mi to všetko zosype. Neviem, či je to tým, že je to v pivnici alebo čím to je. Chcem aby mi medovníky vydržali aspoň tie 2-3 roky. Teda iba tie čo mám na zdobenie stromčeka samozrejme
Jedna kočka mi poradila, že keď sa poleva nanesie na medovník, že to treba dať do rúry trošku vysušiť. Tento rok som to poctivo tak robila a som zvedavá, či teda niečo vydržia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
potieraš niečím medovníky???Lebo ak áno,aj to môže byť príčina opadávania polevy.Skús nepotrieť!!!A keď chceš medovníky aj na druhý rok,tak v čom ich skladuješ???Musia byť v ideálnom prostredí,ani vo vlhkom ani v suchom.A ak už nechceš jesť,dúfam,že to by ste po roku nejedli,tak predtým ako ich ukladáš tak ich zalakuj priesvitným lakom.Nie lakom na nechty!!!!Budú lepšie držať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
po tej maizene tie perníčky na druhý rok určite nie sú pekné...dávaj radšej solamyl...nemáš moc hustú polevu keď ti opadáva???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja citrónovú šťavu vôbec nedávam. Vyšľahám bielok a do neho zamiešam 150g práškového cukru. Polevu mám fajn a neopadáva.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Tak to skúsim, iaba cukor a bielok. Milé dievčence, prajem Vám tie najkrajšie perníčky, veľa tej neodolateľnej vôňe, bez ktorej vianočné sviatky nemôžu byť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Monika je naozaj veľmi ochotna poradiť.Ja dávam do polevy aj za lyžičku solamylu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
presne na ten solamyl som aj ja teraz pomyslela...aj ja ho dávam a je to vidieť na poleve,že neopadáva....no pozor,nepoužívať maizenu,tá farbí do žltkava...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Aj ja, maci....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Moja poleva nie je ani trochu lesklá.Davam bielok,cukor a nič viac.Zdobi sa s ňou fajn,ale keď ju nariedim tak je matná.Dievčatá môžete mi prosím poradiť?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ja by som sa chcela spýtať na tú marhuľkovú farbu na medovníkoch. V obchodoch ju nemajú. To si nejak miešate? Aké farby?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
len zmiešam bielu polevu s trochou pomarančovej farby a vznikne ti marhuľková
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
rada som sa s tebou osobne stretla,musím na teba bonznúť,že si veľmi milá a sympatická osôbka,čo mi povedala aj moja mamina a ocino...Máš príjemného manžela a usmiateho syna,krásnu vnučku....no čo ešte pochválim???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mně se šlehání s el.šlehačem neosvědčilo,poleva byla moc provzdušněná a ve výsledku moc křehká.Já mám na míchání bílou keramickou misku a suchou vařečku,nesmí být mastná,mám jí vždy jen na perníčky.Dám bílek a cukr aspoň 2x prosátý a může být i nemusí pár kapek citronové šťávy.Míchám ručně asi tak dvacet minut,když se ze mě už pomalu kouří a v polevě za vařečkou zůstávají cestičky,tak vařečku zvednu a čekám,jestli rampouch z polevy na ní drží.Když stéká,musím ještě míchat.Když drží,je to akorát.Perníčky potírám před pečením celým vejcem rozšlehaným.Po upečení ničím.Je dobré je nechat tak aspoň tři dny uležet,pak zdobit,poleva tolik neopadává.Perníčky k jídlu skladuju v kartonové krabici,vyložené alobalem.V chladnu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Pri tých niekoľko sto kusov za týždeň sa ja určite hrať s polevou nemôžem....za deň miniem aj 4 bielky,takže určite musím šľahať,keď chcem všetky vyzdobiť.
A pre ostatné,čo sa boja citr.šťavy...dávam jej len trošku,za začiatok šľahania.Ale aj tak si každá spraví najlepšiu polevu podľa seba.Ťažko radiť,každá sa naučí na vlastných chybách a na tom,ako jej to najlepšie ide od ruky.Tak veľa šťastia pri poleve!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Tak to je rozdíl v tom,že já dělám perníčky pro radost a ne na výdělek.Když bych dělala moc kusů ani by mě to popravdě nebavilo a připadala bych si spíš jako stroj.A bylo by po radosti.Pro mě je to koníček a relax.Zdravím!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ahoj Monika,
keď dávaš tú citronovú šťavu je tá poleva belšia? Práve som robila na svadbu medovníčky a tá poleva nebola taká snehobiela. Myslíš že tým citronom to napravím?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Esi, je belšia, ale pravdepodobne si ju aj málo miešala, alebo si dala málo cukru. Stávalo sa to aj mne. Prepáč, že ti odpovedám namiesto Moniky, ale dnes je tu akosi mŕtvo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Před pečením potírám vyjímečně jen malé kousky,postupem času jsem přišla na to,že velké kusy a větší je lepší potírat ještě za horka po upečení,nedělají se tolik bubliny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mafka ďakujem za info. Držala som sa pokynov, že na vyplnenie plochy bielkom dať menej cukru a nevymiešať do husta, aby sa poleva dobre rozliala. Môžeš pozrieť moje posledné srdiečka, kde je vidieť na svadobných srdiečkach, že tá stuha je belšia ako bielková poleva.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Esi, máš pravdu, je to tak ako píšeš. Tie mašličky na srdiečkach máš stužky, nie? Dúfam, že ideš na stretko. Tam sa budeme realizovať a prakticky si to všetko vyskúšame. Zo začiatku som mala s polevou problém. Teraz je to v pohode.Svedomite s metličkami na hnetenie cesta miešam 18 minút.Zabudla som napísaš, že pri nízkych obrátkach. Príjemný večer
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mafka, áno to sú stužky. O tom stretku veľmi tuho rozmýšľam.Veľmi veľmi rada by som šla.
Monika, až teraz som si našla Tvoju chválu na mňa. Máš to u mňa, zastav sa a dostaneš kávičku aj s myšlienkou.
Ďakujem aj za manžela.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ahoj,chodievam teraz dosť často cez tvoju dedinku,aj dnes som išla okolo a vždy sa pousmejem,že som prešla okolo a zakývam na tú stranu kde bývaš....ak by sa ti dalo prísť na stretko,tak by som sa aj ja potešila...no ja ťa zobrať nemôžem,jedine keby som mala 6 miestne auto a to ja nemám.... ide nás 5,tak ako obyčajne....ale porozmýšľaj a možno ťa niekto zvezie,alebo prídeš s rodinkou...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Pomoze niekto uplnemu laikovi? obraciam sa na Moniku. To naozaj vsetko zdobite len sackom?A ako to farbite, nikde o tom necitam. Chcem robit nieco jednoduche s detmi v skolke, ten sacok odstrihnete? dakujem za radu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
kľudne poradím...všetko zdobím samozatváracím sáčkom,rožtek na sáčku odstrihnem ostrými nožničkami .Farbím tak,že si odoberiem trochu z polevy do mištičky a tam zamiešam polevu s farbou zriedenou citr.šťavou-potravinárska farba.Po kvapkách pridávam,pokiaľ nie je farba taká,akú som chcela.Alebo používam na farbenie gélovú potravinársku farbu.Tá sa mi najviac páči.Skúšaj a potom sa pochváľ,ak ešte treba rady,vždy je tu niekto ,kto poradí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Veľka vdaka, s tym zatváracim sackom by ma to nenapadlo, dostat ich aj kupit?, alebo si ich zberas zkadecoho...videla som v ponuke aj specialne vrecka so spickami na perniky, ale stoja dost..nemas s nimi skusenosti?, alebo su to vyhodene peniaze.tie gelove farby som videla, ale nevedela som co su zac...tak teda skusim.Dakujem za radu, velmi pekne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
sáčky kupujem normálne v papiernictve,treba si ich od predavačky vypýtať,ak nedostaneš kúpiť,rada kúpim a pošlem....s tými sáčkami so špičkou....no na zdobenie sa mi neosvedčili,lebo tá špička mi je dlhá a zavadzia mi pri zdobení,ale veľa krát som to použila na riedku polevu,keď sú niekde malé plochy na vylievanie,tak pri tom mi to pomohlo.Takže niekedy to nie je na zahodenie.A som tá Monika z Vrábel,ďakujem za pochvalu.Všetko som sa naučila sama z časopisov,ktoré som si kupovala už od začiatku vydania.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dakujem za ochotu, co sa tyka sackov, zasnem, ze su aj taki ludia v dnesnej dobe, ale ja zasa nerada otravujem, viem ze kazdy ma toho dost, tak co mozem, to su urobim sama. ale dakujem.Pozerala som tvoju stranku, je to fakt nadhera.Chcem sa spytat este k servitkovej technike.videla som ze tam mas ramy z odliatkov zo sadry...ake mas s nimi skusenosti?kde si objednavala formy? ja som ich skusala malovat, ale som bola velmi zhava a nepockala som kym vyschne a vodova farba sa mi rozliala.lepsie to bolo s akrylom.moze sa aj sadra krakelovat?A este nieco, to vsetko co si sa naucila sama je uzasne, lebo ja som to kedysi tiez skusala a povedala som si, ze to je len pre talentovanych ludi...nuz co povzbudila si ma, budem skusat znova.ved nikdy nie je neskoro..aj ked rocky utekaju..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ste velmi sikovna a velmi ste ma potesili.Lebo dnes sa jedna pani do mna doslova obula ze sam sa to clovek nedokaze naucit lebo ona to robi 20rokov a urcite treba nato kurz.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Monika-Vrable? to su tvoje perniky? Prosim ta, uz roky premyslam nad tym ako sa robi taka madeira...stale to len obdivujem, ale nemala by som na to odvahu...proste nadhera
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Na tie čipkované perníčky som tu mala voľakedy aj postup,no dievčence píšu,že tie obrázky sa nedajú načítať,tak asi ako to Kamilka prehadzovala z toriet sem,tak to zmizlo....neviem, čo sa stalo....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ahoj Monika,
som matka 5-tich deti a peciem pre rodinu mohla by si mi poradit ako urobit cesto na medove rezy a medovniky,aby bolo bublinkove ako napr.cokolada AERO
Vyskusala som uz mnoho receptov,no ani pri jednom som nedosiahla efekt bublinkoveho cesta,neviem kde robim chybu
Vopred Ti dakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
na medové rezy má moja babička veľmi dobrý recept.Zatiaľ som ho ja neskúšala,ale je super.Také dobré medové rezy som nikde nejedla.No musím vypýtať recept.Potom sa oň podelím.Ja mám recept,ale nie taký vynikajúci.Takže ten sem nenapíšem.A medovníky?No na tie mám svoj recept,ale že by boli také ako aero čokoláda,to sa nedá povedať.Mám ich klasické,jemnučké,krehunké a chutnučké.Nejaké recepty mám na svojej stránke,ktorú mám uverejnenú aj tu na stránke po pravej strane v rubrike Partneri.Popozeraj,prvý recept som veľmi dlho robievala,teraz robievam iný,lebo perníčky sú ľahšie ale nie až také chutné.Skús.Po vytvorení cesta počkám asi len dve hodinky,niekedy len pol hodinku a hneď z cesta vykrajujem tvary.Lebo keď čakám celú noc,cesto je ako plastelína a zle sa s ním pracuje.Treba skúsiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dakujem Ti uz som bola na tej stranke a ten recept vyskusam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Monika velke dik medovniky sme prave upiekli su super
budem musiet urobit dalsie davky lebo tieto zavratnou rychlostou miznu si naozaj super baba
velku pusu a srdiecko ti posiela nas najmensi Karolko
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
som rada,že sa vydarili a že Vám chutia....my sme už perníčkov prejedení,moji chalani už nevedia,čo by zjedli....ale vlastne zjedia všetko,len nie vo veľkom množstve,musia mať pestrosť.Ale zato moje perníčky milujú kŕsňatká a kamaráti mojich detí.Tak som rada,že aspoň niekto nepodarky konzumuje....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ahoj Monika, som tu nova a rada by som skusila nejaky ten medovnicek, aj ked na tie tvoje nikto nema, su uzasne. Prosim ta o radu, ked si odoberies tu polevu na potretie celeho medovniku, ako to tam natieras aby bola taka suvisla vrstva a ako urobis to ohranicenie, aby sa to neroztieklo. A este jedna otazka, ked sa robi mriezka, to robite pravitkom, alebo je to pevnou rukou, ze je to take rovne? Dakujeeeem, si zlata, nech sa dari)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Prejdi si celú diskusiu,hore vyššie sme to rozpisovali,tak si to prečítaj,nechcem sa tu opakovať.Preto som ťa odporučila na diskusiu,že všetko,na čo sa tu ženičky písali je len tu napísané.Dúfam,že sa ti bude dariť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Zdravím dievčatá.Som nesmierne rada,že som sa po Vás dopracovala.Ja vypekám tiež,ale to čo tu prezentujete je nádhera.Klobuk dole.Dozvedela som sa tu kopu nových vecí a ak to bude možné tiež rada poradím pri vypekaní medovníčkov.Ja sa tým živím a už vela krát som povedala,že končím,ale po tom čo som tu videla už sa teším ked v pondelok začnem piectˇ velku noc.Koncom týždna sa Vám možno pochválim aj ja s mojími výtvorami.A ked už je január pomali zanami prajem Vám vela,vela zdravíčka a vela trpezlivosti pri zdobení medovníčkov počas celého roka 2010.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Gitka vitaj /len prepokladám, že sa voláš Gitka
/ a už sa teším na tvoje medovníčky, určite budú inšpiratívne, ked sa tým živíš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ja polevu najprv vyšľahám do tuha,potom si z nej odoberiem a riedim horúcou vodou.Vtedy je poleva krásna jemná a taká lesklá,no a rýchlejšie tuhne ako keď je v nej menej cukru...