
Pixabay.com
Fantastické, u nás povinné pred Vianocami. Zdá sa to zložité, ale nie je to také hrozné a rozhodne to stojí za to. A ten čas prípravy a počet porcií neviem veľmi odhadnúť, tak to berte s rezervou.
Cesto: | ||
1 | kilogram | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
2 1⁄5 | kilogramov | hladká múka |
4 | dekagramov | Salajka |
1 | balík | kypriaci prášok do perníka |
1 | polievková lyžica | mletá škorica |
1 | polievková lyžica | aníz |
8 | kusy | klinček |
40 | dekagramov | med |
10 | dekagramov | džem |
4 | kusy | vajce |
1. deň:
1 kg kryštálového cukru a 1/2 l vody necháme zovrieť, pridáme 1 malú lyžičku sódy bikarbóny. Varíme 5-8 minút na sirup.
2. deň:
2,2 kg hladkej obyčajnej múky, 4 dkg prášku salajka, 1 prášok do perníka, 1 polievkovú lyžica /PL/ škorice, 1 PL anízu, 8 klinčekov, 40 dkg medu, 10 dkg džemu, 4 vajíčka zmiešame so sirupom z prvého dňa. Keď treba, pridáme ešte múku.
3. deň:
Cesto vyvaľkáme /asi 3-5 mm/, vykrajujeme krúžky alebo iné tvary /párny počet/ a pečieme na vymastenom plechu pri 200 stupňoch asi 3 min. Upečieme aj 2-3 plechy zvyškov, ktoré po vychladnutí zomelieme na mäsovom mlynčeku do plnky.
Plnka:
Zomleté zvyšky pomiešame s 3 dcl pomletých orechov a zalejeme s 1/2 l vriacou vodou, pridáme 3 dcl džemu /môže byť aj viac, je to chutnejšie/. Zmesou zlepíme perníky a hotové polejeme čokoládovou polevou.
Poleva:
1 kg čokolády, 10 dkg kakaa, 1 dcl oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli, podľa potreby pridáme olej. Perníky v celofáne a krabici vydržia rok.
kvôli salajke to dosť smrdí. nebojte sa, vypáchne to.
Komentáre
ked ma to ani nenapadlo, ze na takejto stranke by taketo zienky tento recept nepoznali...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dobrý deň, chcem sa spýtať....koľko je asi z toho množstva? Myslím ak sa zlepia koľko kúskov bude? Lebo ak si predstavím 2,2 kg múky a len tri plechy medovníčkov....no nejak mi to nejde dokopy... potom tam musí zostať strašne veľa na plnku...??
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Zle si prečítala, z celého množstva plechov, sa upečie 2-3 plechy ktoré sa použijú na plnku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja som ich robila. Sú naozaj fantastické. Tej plnky mi zostalo. Určite som mala dávať viac, lebo tá plnka akoby vsiakla do toho perníčka a zišlo by s ešte.Treba to nakopiť tej plnky a vydržať, neponáhľať sa ako ja. Druhý krát budem vedieť. Určite vyskúšajte, je vynikajúci
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
tesim sa...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Robila som ho aj ja, naozaj je výborný a je to ten, čo 9bibinka6 priniesla na stretko v Jasnej Marianna M
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Prosím ťa,ako dlho tieto perníčky vydržia,prípadne ako sa skladujú? Ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
indijanka hore píše, že celofáne a krabici vydržia až rok, nemôžem otvrdiť, lebo deti ich zjedli dosť skoro. Sú rôzne krabice, plastové, či plechové... ale na dlhšie by som ich skladovala neplnené. Marianna M
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
mam ich trocha tvrde,ale este niesu naplneme.myslis ze mi zmeknu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mne vyšlo 72 perníčkov - už kompletných - robila som cca také veľkosti ako dostať v obchode, ale moje deti maškrtili aj skôr ako boli hotové, takže ich mohlo pôvodne byť aj o niečo viac. Ja som tej plnky dávala dosť, takže mi asi na 10 párov nezvýšilo, dala som nahrubo slivkový a jahodový lekvár, boli dobré aj tie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Škoda, že si nenapísala skôr.
Už nie je čas
