reklama

Pardubický perník

Pridal/a indijanka dňa 21.12.2009 - 09:50 - Recepty indijanka
Pardubický perník, Medovníkové cesto - recepty, indijanka

Pixabay.com


Fantastické, u nás povinné pred Vianocami. Zdá sa to zložité, ale nie je to také hrozné a rozhodne to stojí za to. A ten čas prípravy a počet porcií neviem veľmi odhadnúť, tak to berte s rezervou.

Ingrediencie
Cesto:
1 kilogram kryštálový cukor
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
2 1⁄5 kilogramov hladká múka
4 dekagramov Salajka
1 balík kypriaci prášok do perníka
1 polievková lyžica mletá škorica
1 polievková lyžica aníz
8 kusy klinček
40 dekagramov med
10 dekagramov džem
4 kusy vajce
Postup

1. deň:

1 kg kryštálového cukru a 1/2 l vody necháme zovrieť, pridáme 1 malú lyžičku sódy bikarbóny. Varíme 5-8 minút na sirup.

2. deň:

2,2 kg hladkej obyčajnej múky, 4 dkg prášku salajka, 1 prášok do perníka, 1 polievkovú lyžica /PL/ škorice, 1 PL anízu, 8 klinčekov, 40 dkg medu, 10 dkg džemu, 4 vajíčka zmiešame so sirupom z prvého dňa. Keď treba, pridáme ešte múku.

3. deň:

Cesto vyvaľkáme /asi 3-5 mm/, vykrajujeme krúžky alebo iné tvary /párny počet/ a pečieme na vymastenom plechu pri 200 stupňoch asi 3 min. Upečieme aj 2-3 plechy zvyškov, ktoré po vychladnutí zomelieme na mäsovom mlynčeku do plnky.

Plnka:

Zomleté zvyšky pomiešame s 3 dcl pomletých orechov a zalejeme s 1/2 l vriacou vodou, pridáme 3 dcl džemu /môže byť aj viac, je to chutnejšie/. Zmesou zlepíme perníky a hotové polejeme čokoládovou polevou.

Poleva: 

1 kg čokolády, 10 dkg kakaa, 1 dcl oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli, podľa potreby pridáme olej. Perníky v celofáne a krabici vydržia rok.

Doplňujúce poznámky

kvôli salajke to dosť smrdí. nebojte sa, vypáchne to.

Výnos
30 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama



Komentáre

Mafka, Po, 21.12.2009 - 09:55

Škoda, že si nenapísala skôr. Smútok Smútok Smútok Už nie je časKvietok Kvietok Kvietok Slnko

ked ma to ani nenapadlo, ze na takejto stranke by taketo zienky tento recept nepoznali... Smútok

Dobrý deň, chcem sa spýtať....koľko je asi z toho množstva? Myslím ak sa zlepia koľko kúskov bude? Lebo ak si predstavím 2,2 kg múky a len tri plechy medovníčkov....no nejak mi to nejde dokopy... potom tam musí zostať strašne veľa na plnku...??

Zle si prečítala, z celého množstva plechov, sa upečie 2-3 plechy ktoré sa použijú na plnku

esi, Št, 31.12.2009 - 07:50

Ja som ich robila. Sú naozaj fantastické. Tej plnky mi zostalo. Určite som mala dávať viac, lebo tá plnka akoby vsiakla do toho perníčka a zišlo by s ešte.Treba to nakopiť tej plnky a vydržať, neponáhľať sa ako ja. Druhý krát budem vedieť. Určite vyskúšajte, je vynikajúciÁno Áno Áno

Boyle, So, 08.05.2010 - 10:23

Robila som ho aj ja, naozaj je výborný a je to ten, čo 9bibinka6 priniesla na stretko v Jasnej Marianna MKvietok

Prosím ťa,ako dlho tieto perníčky vydržia,prípadne ako sa skladujú? Hambím sa Ďakujem Áno

Boyle, Št, 11.11.2010 - 14:10

indijanka hore píše, že celofáne a krabici vydržia až rok, nemôžem otvrdiť, lebo deti ich zjedli dosť skoroChichocem sa. Sú rôzne krabice, plastové, či plechové... ale na dlhšie by som ich skladovala neplnené. Marianna MKvietok

mam ich trocha tvrde,ale este niesu naplneme.myslis ze mi zmeknu?Kvietok Kvietok

Mne vyšlo 72 perníčkov - už kompletných - robila som cca také veľkosti ako dostať v obchode, ale moje deti maškrtili aj skôr ako boli hotové, takže ich mohlo pôvodne byť aj o niečo viac. Ja som tej plnky dávala dosť, takže mi asi na 10 párov nezvýšilo, dala som nahrubo slivkový a jahodový lekvár, boli dobré aj tie.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama