Už som s toho zúfalá. Neviete prečo mi toto robí medovník, keď ho upečiem? Už sa to niektorej stalo? Kde robím chybu? Je to v múke, v kypridle, v mede?...ja vôbec netuším...
v poslednej dobe mi to začalo robiť...

Mne sa upiekli popraskané - rapavé perníčky, keď som dala trošku scukornatený med,ale môže to byť aj cukrom, pokiaľ je hrubšie namletý.Keď nemám Považký, tak ho preosievam. Ťažko povedať, aj múka môže byť na príčine. Skús inú značku. Ako kypridlo používam sódu bikarbónu a mám dobré skúsenosti, neviem, čo použivaš ty. Potom záleží na tom, aj ako sa spracuje cesto.Už sa mi takéto niečo stalo, keď som sa pozabudla a nasypala som hneď aj múku a spracovala všetko naraz. Neviem, ako robíš ty, ale najskôr spracujem vajcia, med, cukor, sódu, kakao, perníkové korene do penista a potom pridám Palmarín a múku a spracujem na doske, samozrejme, dávam odpočinúť.
Ešte ma napadlo aj to, ako píše Noemi, že treba cesto nechať trošku postáť v teple, keď ho vyberieš z chladničky a až potom vaľkať. Už sa mi to aj týmto stalo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Kočky a akú múku používate?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja používam aj z Pohronského Ruskova aj z jednoty aj tesca aj z kauflandu a nemala som problém. Medovníky boli po upečení krásne hladké. No ale teraz to cesto má takú zvláštnu konzistenciu veľmi podobnému lineckému cestu, neni také ako by som to povedala "gumené", že sa tak trošku aj naťahuje, ale je také, no skrátka trhá sa aj keď cesto nechám odležať 24 hod. aj ked ho nenechám. Ja neviem. Už rok mám jeden a ten istý recept. No je pravda že prídám aj jednu káv. lyž. kypriaceho prášku a aj káv. lyž kakaa. Môže to byť z toho?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Lenočka, porozmýšľaj, čo si urobila ináč, ako druhýkrát. Či je dobré cesto, spoznáš hneď, keď začínaš robiť. Dobre píše alagríček, keď píše, že cesto pred pečením, by malo stáť - minimálne - 2 hod. v izbovej teplote - aj viac, aby zmäklo a dobre sa s ním robilo. Medovníkové cesto je nevyspytatelné. Stači dať menšie vajíčko, menšiu lyžičku mlieka a okamžite sa ti to odrazí na kvalite cesta. Používaj vždy tú istú veľkosť vajíčka "L" a tú istú lyžicu. Osobne sa mi stalo, ako píše NOEMI, že som mala cesto ako blato. Nemohla som to pochopiť. Až neskôr som prišla na to, že múka urobila s cestom habaďúru. Odvtedy si dávam pozor a túto múku nekupujem! Až ten kypriaci prášok a kakao pridávaš stále a bolo všetko v poriadku, tak potom nie. Spätne porozmýšľaj, kde robíš chybu. Som rada, že ti môžeme poradiť, len aby naše rady ti aj pomohli. Leluška, aj také dni majú medovnikárky - neva - nech ťa to neodrádza
Tak, a popasuj sa s tou potvorou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Tak ako hovorí Mafka, treba porozmýšľať, čo si robila ináč ako robíš teraz. Dávam do cesta kakao vždy a mám ich pekné hladké, netreba to preháňať - 1 polievková lyžica, na 1 kg múky. Čo sa týka múky, tiež používam rôznu, pretože nemám čas zháňať jeden druh. Ale mám skúsenosť, že niektorá je lepšia, iná horšia. Príčiny môžu byť rôzne a máme aj rôzne recepty. Čo sa týka cesta, nenechávam ho toľko stáť pred spracovaním ako Alager, ale trebárs hodinku, nikdy to presne nemerám a mám ich tiež hladučké. Ťažko povedať, kde je chyba, ale určite na to prídeš. Každá z nás už kadečím prešla a máme aj takéto dni,keď sa nedarí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
► Dobré ránko dámy
ja používam zásadne Pohronský Ruskov. Raz som robila z múky čo predávajú v Metre pod značkou Aro a bolo to niečo hrozné. Teraz som robila z takej "šitofky" značky Tesco a teda tiež nič moc. Len som nemala časť ísť kúpiť Ruskov
Ináč dievčatá, ja som prestala dávať do cesta kakao na zafarbenie, lebo strašne mi z toho vždy cesto vyschlo. Teraz keď robím len klasika bez kakaa, cesto je úplne vláčne, hladučké a dobre sa s ním pracuje.
Otázka: Jani a Mafka - Vy akože neviete kedy je večierka?
v takú nočnú hodinu ešte nespíte a pridávate príspevky ??
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Noemi, oni dve sú nočné sovy, tie robia len po nociach, čo ich nepoznáš.
Dievčatá, ja osobne robím z takej múky, ktorá je práve za dobrú cenu. Zatiaľ som nespozorovala nejaký rozdiel. Takéto rapavé medovníky čiastočne odstránite tým, že ak cítite, že cesto máte veľmi tuhé pri spracovávaní aj napriek tomu, že ho máte dlhšie vytiahnuté z chladničky, že doňho pridáte trochu margarínu a poriadne to rozpracujete. Takto isto to robím aj s kakaovým cestom, ktoré je pridaním kakaa samozrejme omnoho tuhšie. Treba vyskúšať a uvidíte. Mne to zatiaľ vždy pomohlo.A samozrejme, ako píše Noemi, keď ich vyberieš z trúby, potri vajíčkom a časť sa ti zahľadí. A ešte osobná skúsenosť, podľa mňa nestačí cesto vybrať z chladničky niekoľko minút pred pečením. Ja ho vyberám večer a nasledujúci deň doobeda s ním robím. A je výborné. Nech sa darí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Lela, ešte ťa chcem poprosiť, keď budeš vedieť príčinu, napíš to aj nám. Ja som veľmi zvedavá, v čom to teda je. Používame rôzne recepty, s rôznymi pomermi vajec, medu, atď. Niekto rozpúšťa tuk, iný zase zohrieva nad parou, Mafka dáva do cesta aj mlieko, ako som sa dočítala.Niekto tuk ani vôbec nedáva. Niekde ide sóda bikarbóna, niekde kypriací prášok. U každého tá príčina môže byť rôzná, tak by ma to veľmi zaujímalo. Maj sa krásne a nech sa ti darí!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
mne sa to stalo vtedy, ked som pridala viac kakaa. inokedy mi cesto nepraska, takze som kakao aj prestala davat, a perniky mam take krasne, ze sa mi ani ich nechce zdobit.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
No približne takto vyzerali aj moje medovníčky pri poslednej várke. Súhlasila by som s alager, že je to tým tukom. Akože tuku som mala toľko ako predtým, len som chcela trochu tuhšie a tak som dala trochu viac múky. Ale možno je príčina celkom niekde inde, lebo tie medovníky sú nevyspytateľné ešte, že to má u nás kto tie nepodarky jesť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
► Pozdravujem kočky
Lubica1204 - ja mám cesto len bez tuku, ktoré pečiem už roky a občas sa mi to stane. Takže tým tukom to asi nebude. No môže to byť hustotou cesta Ešte mám podozrenie z toho, že ja keď pečiem, tak si nachystám viacero plechov a kým to odpečiem, vykrojené medovníčky na plechu trošku obschnú. Či to nebude aj tým. Neviem ... fakt môže byť 100 dôvodov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mala som zlú múku
...šarapatu mi narobila hladká múka T650 polosvetlá od Penamu...takže odteraz už ju nepoužijem...použila som z Coopu tu klasickú modrú, ktorú používam stále...a všetko bolo tak ako malo byť...Tú T650 od Penamu som použila po prvý krát a asi aj naposledy
...urobila som s ňou 3 cestá..a všetky putovali do koša ...zistila som to tak, že som zmenila len múku...všetko ostatné som nechala po starom...takže u mňa to bola múka...neviem či som pomohla
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Leluška, áno múka PENAM - ani ja ju už nekupujem. Dávam si pozor, čo kupujem. Tak s chuťou do robotky,
aby si dobehla čo, čo si zameškala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Lelka, veľmi som sa potešila, že si na to prišla a že si nám to tu aj napísala. Prajem, nech sa ti darí!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
T650 je chlebová múka....aj v Lidli sú iné múky,ja ani tam nekupujem....múka má byť 00 na medovníky,niekto mieša aj s ražnými múkami,ale tie sa roztekajú,lebo majú málo lepku....Trošku na vysvetlenie....
Na pečenie chleba sa používajú hladké múky.
• T 400 - Pšeničná výberová polohrubá
• T 450 - Pšeničná hrubá
• T 512 - Pšeničná pekárská špeciál
• T 530 - Pšeničná múka hladká svetlá
• T 550 - Pšeničná múka polohrubá svetlá
• T 650 - Pšeničná múka hladká polosvetlá – vhodná pre pečenie chleba
• T 700 - Pšeničná múka svetlá, chlebová
• T 1000- Pšeničná múka hladká tmavá (chlebová)
• T 1050- Pšeničná múka chlebová
• T 1150- Chlebová múka
• T 1800- Pšeničná celozrnná
Ražné múky
• T 960 Ražná chlebová
• T 1700 Ražná celozrnná
Prečo nepoužívať 00 Extra bielu múku na pečenie chleba?
Čo sa týka obsahu lepku, múka 00 Extra ho má približne rovnako ako biela hladká múka (T650). Pekári múku 00 Extra používajú na rožky, chlieb by sa z nej skôr vysušil a bol by príliš bledý. Ak pečiete celozrnné chleby a bielej múky dávate iba trochu (10-20%), rozdiel medzi T650 a 00 Extra zrejme ani nezbadáte.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dobre, že si na to prišla. Ja ale túto múku bežne používam a nemám s ňou žiadny problém. Takže určite závisí aj od receptu. A Noemi, ja som minule musela utiecť od pečenia a na plechu boli vykrojené medovníky možno aj dve - tri hodiny a upiekli sa krásne. Asi je to skutočne všetko od receptu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
► asi to tak bude
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja používam zväčša múku T650 a stalo sa mi to práve pri inej, tak neviem. NOEMI ak nepoužívaš tuk, tak zrejme dávaš väčšie množstvo medu a takto mi vychádza už len to, že to cesto je husté, alebo suché z akejkoľvek príčiny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ľubka, ale aj múka T65O, je z rozneho mlyna, značka PENAM je pre nás postrah
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
No baby ja pri čítaní týchto riadkov ale aj osobných skúsenostiach(čo predtým som ani nechyrovala)že urobiť dobré cesto a následovne ho odpiecť je hotová alchýmia a obrovske UMENIE!!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
► Nooo tak v tomto čase je to moja špecialita
Vymákla som, čo to robí. Dúfam, že aj u Teba to tak bude
Takže, cesto treba dooobre pred vaľkaním premiesiť. Ale fakt dobre. Druhá vec - na cesto pri vaľkaní moc netlačiť, hlavne ak je ešte studené. Vtedy sa v ňom narobia miniatúrne trhlinky, ktoré voľným okom nevidíš, snáď keď cesto pohladíš, tak to zistíš. A ešte posledná vec - neviem ako ostatným, ale mne sa niekedy dosť lepí valček na cesto, resp. cesto na valček
a to je tiež nežiadúce
Treba mať dobre očistený valček a aj pomučiť zľahka povrch cesta a znovu prejsť valčekom ale nie moc, aby múka na vrchu neostala. A dobrá rada na záver? Dá sa to čiastočne odstrániť tým, že upečené medovníčky natrieš vajíčkom
Budeš vidieť ako sajú
Povrch sa zahladí, no ostanú tam drobné bodky.