Vyskúšaj si to moja pekná,každému vyhovuje niečo iné.Veľa trpezlivosti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Vyskúšaj si to moja pekná,každému vyhovuje niečo iné.Veľa trpezlivosti.
Slavinka ,ak sa ti nechce odpisovať tak nepíš ani komentáre , ona potrebuje poradiť, nič zlé sa neopýtala mňa to nahnevalo ako si to napísala hlavne tá prvá časť...ved tu sa pomáha či....
Ahoj, no budem sa ti snažiť poradiť tak ako to robím ja.
1. Medovníčky môžeš spájať bielkovou polevou. Ak chceš napr. na svietnik nalepiť hviezdu, tak na spodok hviezdy dáš trochu polevy a jemne pritlačíš. Ono to potom zaschne a bude to držať.
2. Vykrajovačky sú rôzne, veľké, stredné, malé, záleží na tebe, aké preferuješ. Ja pracujem so všetkými možnými veľkosťami.
3. Ak chceš poliať celý medovník, kraje si orámuj klasickou hustou polevou, akú si pripravíš na zdobenie. Do nejakej nádobky si daj polevu a rozrieď ju citrónovu šťavou alebo horúcou vodou. Od šťavy sa ti bude pekne lesknúť. Potom polevu nanášaj lyžičkou alebo štetcom, a poroztieraj to ku krajom obruby, ktorá by už mala byť aspoň čiastočne zaschnutá. Kľudne môžeš dať polevu v trošku hrubšej vrstve, aby bola hladká a medovník nepresvital. Ja dávam takto poliaty medovník na cca 8 minút do rúry asi tak na 80 stupňov usušiť, ostane pekne hladká, lesklá a môžem hneď zdobiť. Pozor, aby si to tam nenechala pridlho, lebo môže poleva začať praskať.
4. Veľa žienok zdobí len obyčajným sáčkom, prípadne uzatvárateľným sáčkom. Ja som skúšala aj zdobičku, no vrátila som sa k sáčkom.
5. Poleva sa najlepšie a najjednoduchšie farbí gélovými potravinárskymi farbami. Stačí maličké množstvo. Mám pocit, že tie moje mi vydržia asi aj celý život
6. Ak chceš medovníčky predávať, tak si hlavne musíš rozpísať svoje náklady-suroviny, dekorácie, balenie, elektriku a samozrejme i niečo navyše za čas, ktorý tým stráviš.
7. Ja pečiem podľa tohto receptu http://medovniky.artmama.sk/medovnikove-cesto/vianocne-medovnickyvyborne a medovníčky sú mäkké už "nafurt" sú chutné, mäkkučké, vôbec nestvrdnú. Ak chceš piecť podľa svojho receptu, tak medovníčky môžeš už v týchto dňoch začať piecť, je to trvanlivé pečivo, takže ak ich uzavrieš do krabice, tak sa im nič nestane. Ak by nejaksi nechceli zmäknúť, tak stačí pridať k nim do krabice rozkrojené jablko, uzavrieť a pohltia vlhkosť z jablka, zmäknú za 1-2 dni.
Dúfam, že som ti dobre poradila, všetko si treba odskúšať a sama prídeš na to, ako sa ti najlepšie pečie, zdobí a pod.
Čítaj diskusie na tejto stránke a veľmi ti pomôžu, tak ako aj mne.
Želám ti veľa chuti do pečenia i zdobenia
Mirka,tiez som zaciatocnik a piekla som podla tvojho receptu,ale medovniky boli nedopecene...naozaj sa pecu len 5min?to sa mi zda malo,uz to skusam asi s tretim plechom a vzdy to presvihnem.bud su nedopecene alebo spalene.mozes mi prosim upresnit na kolkoych stupnoch pecies?ja mam sice este plynovu ruru,ale nejak to prisposobim...velmi pekne dakujem
Mirka-LC dakujem krásne, si super. Aj naše Vianoce budú medovníkové.
pozdravujem, ja som tiež začala s touto stránkou, čítala a čítala komentáre a tak som sa učila, tiež prilepujem polevou ked som dala veľa mám pripravený štetec a ako sa dá to zotriem až to tam nerobí šarapatu, dám to na den odležať - stuhnúť,
vykrajovačky tiež kupujem cez internetové predajne alebo v domácich potrebách
farbím si gelovými alebo práškovými farbami - tieto zriedim troškou vody - pozor na zrniečka tie tam nedávaj lebo pri zdobení ti to bude upchávať otvor, gelové pridávam na páratku priamo
zdobím tými sáčkami z papiernictva na suchý zips či tak sa to nejako volá, kupujem stredné a otvor vystrihnem maličký, ked som robila z iným cukrom ako považským modrým tak mi to nešlo dobre takže ako som sa tu! dočítal dievčatá používajú považdký modrý!!
riedim studenou vodou - po kvapkách až to nepreženieš, radšej hustejšiu ako riedku lebo sa ati to bude liať, cez okraj ktorý si urobíš s hustou polevou, ja to skúšam tak že naberiem na lyžičku a vylievam a ked vidím že sa mi celkom pekne vyrovnáva tak je dobre ked sa to tam tak skladá tak je hustá, ked sa leje príliž bude ti vytekať ak z permíka, niektoré dievčatá ako som čítala riedia aj prevarenou teplou vodou
ceny ti nikto rád neprezradí, skús si to tiež nájsk komentáre o cenách
medovníky už peč!!! je tu veľa receptov vyskúšaj, ja mám jeden o vychárenej perníkárky a z tých robím veľké nepapajné a je to 1kg múky T650, 2Vajíčka, 300g kryštálového cukru uvaríš s 250ml vody na sirup, 3 pl medovníkového korenia, 2pl kakaa, 2 kl škorice, 400g medu, 3kl sody bikarbony - sypké so sypkými a pridaj ostatné suroviny, tieto perníky vyvaľkaj na tenko lebo ti tak vybehnú až no, z tohoto cesta som robila môj posledný srdiečkový adventný veniec
tak dúfam, žťe som pradila ja sa učím len z tejto stránky a dievčatá radi poradia ked tu pridáš nejakú svoju problematický otázočku
ked som ich robila na papanie tak zo pár dní mäkli takže na papanie z toho nerobím!!!
dakejem krásne
Nie je začo rada poradím.
Klarika máš pekné medovníčky
Ja som formičky cez internet ešte nenakupovala, len tu v nejakých domácich potrebách. Naposledy som si však kúpila v hypernove zopár kúskov formičiek a keď som ich doma rozbalila, bola som nemilo prekvapená...boli také nekvalitné že až
ten kúsok pliešku bol nakrivo spojený, čiže som nevedela vykrajovať, lebo celá formička nedoliehala na pracovnú dosku
Dievčence, musím vám napísať, že veľmi sa mi páči, ako si navzájom pomáhate. Super. Chválim vás
Simonaga-každá rúra je trochu iná, svokra má takú istú rúru ako ja, no u nej sa všetko pečie dlhšie. Takže naozaj si to treba len odskúšať a odsledovať.
Mafka, pomáhať si treba :) Zdobenie medovníčkov je krásna činnosť, prečo nepomôcť aj iným. Ja keď som potrebovala poradiť, vždy sa tu našiel niekto, kto mi pomohol, a len vďaka vašim radám a krásnym dielkam zdobím i ja krajšie. Aspoň dúfam
Ahoj všetci som tu nová a strašne sa mi páči zdobenie medovníkov. Mám pár otázok a dúfam že si niekto nájde čas aby mi odpovedal, kedže teraz pred Vianocami máte všetci veľa práce z pečením a zdobením. Našla som si pár receptov na medovníky aj na polevu ale teraz by ma zaujímalo niečo ohľadom zdobenia:

1. Ako sa spájajú dva medovníky na seba napr. na svietnik ?
2. Aké vykrajovačky sú najlepšie ?
3. Ako sa robí poleva ktorá je na celom medovníku ? Je to obyč. poleva niečím zriedená ?
4. Ako sa najlepšie zdobí? Obyčajným sáčkom alebo niečo iné ? Zdobí sa dobre tubou ? Napr. Dr. Oetker ?
5. Ako sa farbí obyč. poleva ? Tekuté alebo práškové farby ?
6. Ked sa medovníky predávajú ako si určujete cenu ?
7. Kedy začať piecť aby boli na Vianoce mäkké ?
To by bolo asi zatial všetko. Ak sa nájde niekto ochotný kto by mi poradil už teraz mu veľmi pekne dakujem.