Skočiť na hlavný obsah

Nadýchané bublinkové medovníky

Pridal N0EMI
dňa 28.11.2009 18:57
Popis

Tieto medovníčky sú úžasne dobré a nadýchané. Nedávno tu "žienka domáca" chcela medovníky nadýchané ako "aero" čokoláda. Vraj tieto sú také. Chcem ich v blízkej dobe skúsiť upiecť, tak sama som zvedavá. Je to recept veľmi výdatný a medovníky sa môžu skladovať až rok. Potom Vám dám vedieť ako to dopadlo :-) Možno niektorá z Vás to skúsi skôr :-) Budem rada, ak výsledok bude podľa želania :-)

Recept: Nadýchané bublinkové medovníky, Medovníkové cesto, Autor: N0EMI
Ingrediencie
  1 kg medu, 55 dkg cukru (alebo 1 kg cukru a 1/2 kg medu)
  6 žĺtkov
  1/2 litra vody
  strúhaná citrónová kôra z 1 citróna
  1 dkg tlčenej škorice
  1 dkg tlčených hrebíčkov
  hladká múka podľa potreby (cca 2,5 kg)
  4 dkg salajky
Inštrukcie

Príprava: Med dajme uvariť. Keď vrie, odstavme a až trocha vychladol (musí byť však vrelý), primiešajme toľko múky, koľko med príjme, aby sa cesto mohlo vareškou dobre nahusto zamiešať. Medové cesto nechajme do druhého dňa stáť. Na druhý deň: Dajme do kastrólka na veľmi tmavo upáliť 5 dkg cukru a podlejeme 1 dcl vody. Zatiaľ vymiešame 1/2 kg cukru so žĺtkami do spenenia. Potom pridajme utlčené koreniny, salajku, citrónovú kôru, vychladnutú pálenú cukrovú vodu a 4 dcl čistej vody. Zľahka všetko pomiešajme, pridajme toľko múky, aby sme dostali cesto takej hustoty, ktoré sa ľahko vaľká. Keď je cesto vymiesené, silne poprášme tabľu múkou, pridajme medové cesto, ktoré sme predchádzajúceho dňa zhotovili a dobre vypracujme. Ak bude rednúť, pridajme trochu múky. Hotové cesto vložme do porcelánovej misy, odkiaľ po malých kúskoch vyberáme len toľko, koľko sa nám vmestí na jeden plech. Vyvaľkajme na pomúčenej doske na 3-4 mm hrúbku. Ak chceme aby medovníky mali peknú glazúru, vezmime trocha veľmi jemne mletého cukru, pridajme málo vody, aby sme dostali polohustú kašičku, dobre vymiešajme a pravidelne potrime vyvaľkané cesto, ale len natoľko, aby ÚPLNE TENKÁ vrstva kryla cesto. Zbytočnú vrstvu cukru z cesta zoškriabme dlhým nožom a môžeme ho znova použiť na ďalšie natieranie. Medovníky môžu byť aj bez glazúry. Teraz vykrajujeme rôzne tvary, ktoré sa pre medovníky hodia. Formičku si vždy namočme do vody, lebo by sa cesto lepilo. Cukrom pomazané cesto musíme rýchlo povykrajovať a dať hneď do rúry, lebo cukor uschne a glazúra sa nepopraská a má vyzerať ako mramor. Pri pečení dajme pozor, aby nám veľmi nestmavli. Sú upečené za 8-10 minút. Cesto nemusíme vypiecť naraz, ale po kúskoch. Môžeme ho odložiť, nepokazí sa, ba čím dlhšie stojí, tým lepšie sa medovníky daria. Najšikovnejšie a najpraktickejšie je, keď z cesta odkrojíme 10 cm široký pás a natrieme cukrovou glazúrou a pomocou dvoch nožov pokrájame na 1,5 cm široké pásiky tým spôsobom, že ľavou rukou položíme nôž na cesto, pravou držiac špicatý nôž kolmo, odrežeme cesto tesne za nožom, ľavou rukou nožnom odsunieme odrezaný pásik a pravou rukou odrežeme pásik od noža z vonkajšej strany a takto pokračujeme, kým sme nenakrájali toľko pásikov koľko na jeden plech potrebujeme. Potom pásiky naberáme na širší nôž a ukladáme rovno (pozor, aby sme ich nedeformovali!) na pomúčený plech na 4 cm vzdialenosť. Pozn.: Medovníky sa dosť zväčšia, preto je potrebné nechať dostatočný odstup na plechu. Medovníky takto pokrájané po upečení veľmi pekne vyzerajú a vydržia aj vyše roka (ak sa neskonzumujú :-D ), sú veľmi chutné, dobré a hlavne výživné. Cesto je výdatné.

Zdroj

rodinný recept od tety Lýdie

Výnos
20 Porcie
Čas prípravy
6 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút
Celkový čas
6 hod

Komentáre 37

N0EMI dňa 28.11.2009 - 20:18

Tak dievčatá, prvé medové cesto už mám hotové. Len pre informáciu, uvarený 1 kg medu mi pojal cca 3/4 kg múky. To len pre info Úsmev Zajtra pokračujem druhým cestom Úsmev a spojením ingrediencií.

N0EMI dňa 29.11.2009 - 20:11

Opäť podávam hlásenie Úsmev ... Na medovníkové cesto som spotrebovala celom 2,5 kg múky.

N0EMI dňa 30.11.2009 - 09:49

dnes idem na to Úsmev teda ak sa mi podarí, lebo ešte musím odpiecť klasika medovníkové cesto na zdobenie Úsmev

N0EMI dňa 30.11.2009 - 15:48

Tak dievčatá ... dnes som piekla tie úžasné nadýchané medovníky! ... Podľa mňa sú úplne super!! ... Krásne sa vydvihli a zväčšili. Na ukážku som sem vložila foto medovníkov z tohto nového cesta a z klasického cesta, ktoré používam už roky. S tým novým cestom sa výborne pracovalo. Krásne sa vyvaľkalo a bolo proste krásne hladké. Neviem, ako sa tieto medovníky budú dať zdobiť, ale ja som zatiaľ do niektorých zatlačila polovičky orechov. Ešte keď sa odležia ich skúsim ozdobiť polevou a dám vedieť, či to neopadáva Úsmev

Vľavo medovníky z nového cesta, vpravo z klasického cesta

http://medovniky.artmama.sk/vianocne/skuska-noveho-receptu-bublinkove-m…
http://medovniky.artmama.sk/vianocne/skuska-noveho-receptu-bublinkove-m…
http://medovniky.artmama.sk/vianocne/skuska-noveho-receptu-bublinkove-m…

Na medovníky som nepoužila polevu z receptu, pretože sa mi s tou sladkou kašičkou nechcelo babrať Úsmev

N0EMI dňa 30.11.2009 - 16:24

Ešte aby som nezabudla dievčatá, do cesta som nedala len škoricu a klinčeky, ale normálne som dala tých 2 dkg perníkového korenia, ktoré používam. Len škorica a klinčeky sa mi zdali málo Veľký úsmev

No a ešte jeden poznatok! Dosť som sa spotila pri miesení toho cesta Chichocem sa Chichocem sa Ono je to prácne vymiesiť cesto z 2,5 kg múky, tak ak ho budete skúšať, pripravte sa na poriadny telocvik Veľký úsmev Veľký úsmev

aja1 dňa 02.12.2009 - 09:20

V recepte máš udanú salajku.Ja ju tiež používam,ale vraví sa jej aj jelenia soľ a nie rýchlosoľ(tá ide do klobás,šuniek....)

N0EMI dňa 02.12.2009 - 18:27

.... opisovala som to z receptu, tak neviem. Dala som tam samozrejme Salajku. Tak som si ale trošku počítala na nete. Máš pravdu, že rýchlosoľ sa dáva do mäsa. Je to konkrétne Rýchlosoľ dusitanová a Salajka je hydrogénuhličitan amónny. Asi v tom je rozdiel Úsmev Idem teda tú rýchlosoľ odtiaľ vyhodiť, aby to tam náhodou niekto nedal Veľký úsmev Lebo to by asi neboli moc chutné medovníčky Veľký úsmev Prekvapenie A ďakujem za upozornenie! Áno Áno

aja1 dňa 02.12.2009 - 22:07

Ja som ten recept prečítala niekoľko krát a stále som sa divila,že by sa salajka premenovala na rýchlosoľ?Snáď som ešte neni taká stará,aby sa to pomenilo.Mrkám

veva dňa 02.12.2009 - 17:01

kolko vyjde z tohto množstva medovníkov?? A sú stále mäkké alebo stvrdnú??

N0EMI dňa 02.12.2009 - 18:30

Veva, ťažko povedať, lebo som ešte nemala čas upiecť celé cesto. Piekla som len pár kúskov na skúšku. Ale keď to zoberieme matematicky Úsmev : je tam 2,5 kg múky. Z môjho normálneho medovníkového 1kg cesta urobím cca 100 kúskov bežných medovníkov, tak mi to vychádza, že z tohto cesta by mohlo byť až 250 ks. Keď som ich upiekla boli mäkké, potom trošku stvrdli, lebo som ich nechala vo vykúrenej izbe, ale po čase opäť zmäkli. Dnes sme ich v robote jedli a boli fajne mäkké.

veva dňa 02.12.2009 - 18:50

super tak radšej budem robit polovičnú dávku

alager dňa 02.12.2009 - 23:02

Ahojte. Normálne ste ma navnadili, asi to cesto skúsim aj ja. Ale nechám ich iba také holé s orieškom, bez zdobenia. Podám potom takisto nejaké info.

N0EMI dňa 03.12.2009 - 01:38

Ja som ich robila aj s orieškami a sú výborné (teda boli Chichocem sa Chichocem sa ), ale určite ich po upečení nepotieraj žĺtkom, lebo povrch medovníka sa bude lepiť. Ak chceš potierať, tak radšej pred pečením, len neviem ešte (neskúšala som), či tak pekne napuchnú, keď budú natreté. Treba skúšať Úsmev

veva dňa 03.12.2009 - 08:23

a čím si ich ty potierala pred a po upečení?? Tvoje sú velmi pekné lesklé.

N0EMI dňa 04.12.2009 - 14:01

Veva, normálne medovníky (z bežného cesta) potieram ak stíham hneď po upečení, keď sú ešte teplé zmesou (žĺtko+cukor+voda) a keď nestíham, tak až po vychladnutí. Tieto som skúsila natrieť ešte horúce hneď po upečení tou istou zmesou, krásne sa lesknú, ale povrch medovníka sa navlhčil a ostal lepkavý. Takže preto radím natierať buď pred pečením, alebo nenatierať vôbec.

aja1 dňa 03.12.2009 - 11:59

Ja som bola pred pár rokmi na kurze medovníkuv u p.Murárikovej(svetová preborníčka v medovníkoch).Ona nám vravela že medovníky treba dať upiecť nenatreté ,a tesne pred dopečením ich vybrať z rúry a natrieť rozšľahaným vajíčkom a potom dať ešte na chvíľočku do rúry.vtedy sú medovníčky krásne lesklé.

maria1988 dňa 04.12.2009 - 02:13

velmi rada by som aj ja vyskusala tento recept, pretoze ma velmi zaujal, ale nemozem zohnat salajku, nemohla by som namiesto nej pouzit nieco ine,napriklad obycajny kypriaci prasok Smútok dakujemÚsmev

middaka dňa 04.12.2009 - 20:20

neviem,kde chodíš nakupovať,ale ja som ju kúpila v KauflandeÚsmev

maria1988 dňa 05.12.2009 - 14:00

no ja zijem v skotsku, a tu kaufland nemame............. ale dakujemMrkám

aja1 dňa 06.12.2009 - 15:31

Myslím že by nemal byť problém poslať ti do Škótska salajku.Ak by si mala zájuem,daj vedieť.

N0EMI dňa 06.12.2009 - 15:33

Len aby si niekto nemyslel, že je to antrax Veľký úsmev Veľký úsmev Neviem, čo by sa mohlo použiť namiesto Salajky Smútok

aja1 dňa 07.12.2009 - 09:47

Ja som tiež dumala či by to niekto nepripísal antraxu,ale salajka táááák strašne smrdí,že antraxu sa nevyrovná.

Boyle dňa 07.12.2009 - 15:02

Ahoj, myslím, že salajka je hydrogénuhličitan amónny, nemám ju, tak sa pozrieť nemôžem. Ak ju nezoženieš, môžeš použiť aj sódu bicarbonu, len nebudú tak veľmi nakyprené, salajka kyprí oxidom uhličitým aj amoniakom, sóda len oxidom.Kvietok

maria1988 dňa 19.12.2009 - 22:27

dnes som piekla medovnicky a namiesto salajky som dala sodu bicarbonu............su krasne nafuknute a makkkeKvietok

marycka dňa 08.11.2010 - 17:51

medovnicky su ozaj vyborne,zatial aj mäkke.aj sa daju malovat.potrela som ich bielkom,a este na chvilu dala do rury,aby to zaschlo.a su ok.Tlieskam

nilugabi dňa 09.12.2010 - 22:41

dakujem za recept, po prvy krat som robila medovniky a je to recept aky pouzivala moja mama, len ho stratila. Tiez som pouzila sodu bikarbonu miesto salajky, lebo tu som nezohnala a pred pecenim som potrela zltkom, su krasne leskle, este ich ozdobit. Avsak asi som dala prilis vela muky, cesto bolo dost tuhe, ani sa nedalo poriadne miesit tak som pridala trochu vody. Muky som dala menej ako si uvadzala v recepte, ani do medu mi tolko neslo. Neviem cim to bolo, ale chutia super. Este raz dakujem

Zuzlik dňa 20.12.2010 - 18:06

Chcela by som sa opýtať, že či môžem z toho cesta upiecť aj jeden veľký medovník na skoro celý plech (také veľké srdiečko) a ako dlho by som ho piekla v takomto prípade... A ešte jedna otázka, nerozlomilo by sa mi to srdce? Keďže bude väčšie a podľa toho čo som tu čítala, tak perníky sú mäkké... Vopred ďakujem za odpoveď Úsmev

N0EMI dňa 15.01.2011 - 18:16

► Neviem Ti poradiť. Ja som z tohoto cesta veľké tvary nepiekla. Treba len skúsiť. Určite by som ho piekla pomalšie a dlhšie, aby sa poriadne prepieklo. Prepáč, že až teraz odpovedám. Možno už je neskoro, ale nestíhala som Úsmev

mejdži dňa 15.01.2011 - 14:43

aj ja som vyskúšala nový recept,cesto je výborné,perníčky sa v rúre krásne zdvihli,ale po vybratí sa na povrchu zdeformovali.Vie mi niekto poradiť kde robím chybu? ĎakujemHambím sa

Mafka dňa 15.01.2011 - 15:00

Nedostatočne si ich upiekla, Mrkám Kvietok Slnko alebo si mala riedké cesto Kvietok Slnko

mejdži dňa 15.01.2011 - 18:12

je to možné,že bolo riedke cesto,lebo som dala menej múky ako bolo v recepte,skúsim do zvyšku pridať viac.Ďakujem Úsmev

Idi dňa 29.11.2011 - 23:22

Ahojte, ten recept na medovníky má jednu chybu...Okamžite miznú Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Robila som plnú dávku a to ib a pre rodinu, aby mali čo mlsať do vianoc no a že ostane aj na vianoce....
TEN RECEPT JE FANTASTICKY !!! Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Ďakujem veľmi pekne.. No a idem namiesiť ďalšiu dávku, Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk