
N0EMI
Medovníky podľa starého rodinného receptu.
1 | kilogram | hladká múka |
500 | gramov | kryštálový cukor |
8 | polievkové lyžice | med |
6 | kusy | vajec |
1 | čajová lyžička | sóda bicarbona |
koreniny: škorica mletá, hrebíčky, anýz, fenikel, čierne a voňavé korenie, citrónová kôra | ||
klinček | ||
aníz | ||
fenikel | ||
čierne korenie |
CESTO: 6 vajec, med, cukor,koreniny a sodabiacarbónu spolu vyšľaháme. Do vyšľahanej zmesi pridávame toľko múky (z potrebného 1kg aspoň 1/2 kg), resp. koľko vládzeme rukou vmiešať, alebo koľko vládze ručný mixér :-) Múku do zmesi dávame preto, aby keď zmes vyklopíme na tablu do zvyšnej múky bola tuhšia a netiekla nám bokom po table. Ľahšie sa potom spracováva cesto.
Cesto dobre vypracujeme. Necháme v chlade odstáť aspoň 1-2 hodiny. Nie je na škodu si cesto vypracovať deň vopred a spracovávať až na druhý deň. Ja vždy miesim aspoň večer deň pred pečením. Netreba sa báť, keď cesto pri spracovaní lepí, alebo sa "leje". Je to tým, že je v ňom med. Po odležaní sa s ním pracuje výborne. Nesmie sa však "liať" moc.
Cesto rozvaľkáme na cca 4-5 mm hrúbku a vykrajujeme pomocou vykrajovačiek. Dávame na plech vymazaný tukom, lepšie je na plech dať papier na pečenie. Pečieme vo vopred dobre vyhriatej rúre. Ja to robím tak, že ju rozohrejem na maximum, potom stiahnem na cca 200 stupňov. Pokiaľ nie je rúra dobre rozohriatá, medovníky sa roztekajú a strácajú tvar. Treba dávať pozor, lebo pečenie je rýchle cca 6 minút a je dobré mať prichystaných viac plechov s už navykrajovanými medovníkmi.
Ak sa nám nechce zdobiť medovníky snehovou polevou, môžme ešte pre upečením do vykrojeného medovníka vtlačiť kúsok vlašského orecha, mandle alebo hrozienka. Pokiaľ máme chuť a hlavne čas, tak medovníky zdobíme snehovou polevou.
Po upečení medovníky necháme vychladnúť a natrieme ich zmesou: žĺtko + 1 kl vody + 1 kl prášk.cukru. Medovníčky tak budú pekné lesklé. Pred zdobením ich necháme aspoň dva dni postáť.
POLEVA: Dôkladne preosejeme práškový cukor (aj 2-3x). Záleží na hustote sítka. Ak máme dostatočne husté, stačí preosiať len raz. Pridáme ostatné suroviny a ručne, príp. ručným mixérom (s hákmi na cesto) vymiešame, aby poleva bola hladká, lesklá a biela. Miešanie mixérom mi trvá cca 7-10 minút. S cukrom a citrónovou šťavou si regulujeme hustotu polevy. Ak je hustá, pridáme pár kvapiek citr.šťavy. Ak je riedka, pridáme cukor. Ak polevu práve nepoužívame, aby nám nevyschla, tak si nádobu zakryjeme potravinárskou fóliou. Vypracovanú polevu si dáme do sáčku (používam malé samozatváracie zo zipsom navrchu, sú pevnejšie a nemajú hrubý lem na kraji) a veľmi opatrne zastrihneme rožtek na požadovanú hrúbku a začneme zdobiť.
Komentáre
noemi dakujem za recept...perníčky vyšli super ... recept sa mi páči hlavne preto, že tam ide krystalový cukor /nemusela som preosievať/ a výsledok bol suprový .....
a nejde do cesta žiaden tuk ?
nie, do cesta nejde tuk